RSS

Wie dan leeft, wie nu zorgt

04 Mar

Machteloos, zo voelde Maja Brouwer zich lange tijd, als ze weer eens hoorde over de verontrustende voorspellingen van klimaatwetenschappers. In hun rapporten gaat het vaak over het jaar 2050, om te beschrijven hoe de wereld eruitziet als er niet snel iets verandert. Meer verwoestende orkanen, een snel stijgende zeespiegel, ondraaglijk hete zomers en massale migratie omdat delen van de planeet onleefbaar zijn geworden – nee, aangenamer zal het er waarschijnlijk niet op worden.

Of deze sombere scenario’s werkelijkheid worden, hangt af van de beslissingen die de komende jaren genomen worden. Sta daar eens bij stil, zegt Maja: het lot van de levende planeet ligt in de handen van bestuurders waarvan de meeste de vijftig al zijn gepasseerd; tegen de tijd dat de dijken overstromen zijn zij al dood. Als zij vandaag doorgaan met business as usual storten ze de wereld van morgen in chaos, maar zelf zullen ze daar weinig last van hebben. Maja wel. Met een beetje geluk heeft zij in 2050 haar halve leven nog voor zich.

Hoe meer ze zich in het onderwerp verdiepte, hoe gefrustreerder ze raakte. Waarom kijken politici niet verder dan hun neus lang is? Waarom blijven ze maar olie oppompen en kolen verstoken? ‘Het gaat ze alleen maar om de economie, de schadelijke gevolgen negeren ze gewoon.’ Als het aan haar ligt had de regering al lang de kolencentrales gesloten en de gaskraan dichtgedraaid, maar ja… ze is pas zeventien, dus stemmen mag ze niet.

https://www.groene.nl/artikel/wie-dan-leeft-wie-nu-zorgt

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on March 4, 2019 in Reportages

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: